Szczep Saccharomycodes ludwigii, przeznaczony do fermentacji piwa o niskiej zawartości alkoholu i piwa bezalkoholowego.
Ten konkretny szczep został wybrany ze względu na niższą produkcję octanu etylu w porównaniu z podobnymi szczepami.
Gatunek ten jest maltose-negatywny, ponieważ nie fermentuje maltozy ani innych większych cukrów, a fermentuje wyłącznie glukozę, sacharozę i fruktozę.
Zakresy atenuacji będą się różnić w zależności od receptury i/lub profilu zacieru.
Szczep ten jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów piwa o niskiej zawartości alkoholu/bezalkoholowego. Chociaż można go zaklasyfikować jako dzikie drożdże, zazwyczaj nie jest uważany za czynnik psujący piwo, ponieważ nie ma zdolności do fermentacji większych cukrów. Wykorzystanie tego szczepu do produkcji piwa o niskiej zawartości alkoholu/bezalkoholowego wymaga zmodyfikowanej receptury.
Odfermentowanie: 20%
Flokulacja: średnia
Temperatura fermentacji: 20-24°C
Zawartość: 70 ml
Data minimalnej trwałości: 26.03.2026
Temperatura przechowywania 1-4°C. Nie zamrażać!
Zalecane użycie
To proste! Zhomogenizuj i zdezynfekuj saszetkę, a następnie przekręć nakrętkę i zadaj!
White Labs PurePitch™ Next Generation
Saszetka PurePitch™ Next Generation jest innowacyjnym produktem. Opakowanie składa się z dwuwarstwowej folii, która selektywnie przepuszcza gazy. Technologia ta pozwoliła znacznie zwiększyć żywotność i trwałość drożdży.
Każda saszetka zawiera 7,5milona komórek drożdżowych na ml.
Użyj jednej saszetki do zaszczepienia 19 l brzeczki.
Jeśli fermentujesz w niskiej temperaturze (≤16°C) lub jeśli fermentujesz brzeczkę o wysokim ekstrakcie (≥ 18°P), użyj 2 saszetek na 19 l.
W przypadku, fermentacji mocnych lagerów użyj 3 saszetek na 19 l.
Do dokładnych wyliczeń ilości potrzebnych drożdży możesz użyć kalkulatora
https://yeastman.com/calculator
Jeśli chcesz mieć pewność, że nawet podczas upałów drożdże zachowają właściwą temperaturę podczas całego czasu transportu, zalecamy dokupienie
wkładu chłodzącego, znajdziesz, go w zakładce "akcesoria".
Nie dajemy gwarancji, na prawidłową pracę drożdży! Prosimy o rozważne zakupy i zaznajomienie się z instrukcjami dotyczącymi ich użycia. Nie przyjmujemy reklamacji dotyczących powolnego startu drożdży, nie podjęcia pracy przez drożdże lub nieprawidłowych cech organoleptycznych piwa fermentowanego drożdżami White Labs.