Część osób zapewne kiedyś już o mnie usłyszała. Jeśli piliście Brackie Pale Ale Belgijskie to dobrze kojarzycie, to ja jestem autorką receptury.
Zdobycie tytułu Grand Championa Festiwalu Birofilia 2010 poprzedziło wiele lat zgłębiania teorii piwowarstwa i przede wszystkim zdobywanie doświadczenia w warzeniu piwa zarówno na skalę przemysłową jak i domową.
Ukończyłam Technologię Żywności na Akademii Rolniczej w Krakowie, gdzie udało mi się zdobyć solidne podstawy teoretyczne, dotyczące piwowarstwa i otrzeć się o prawdziwe, tradycyjne piwowarstwo, odbywając praktyki w Browarze przy ulicy Lubicz w Krakowie. To chyba tam złapałam piwnego bakcyla. Później była fascynująca praca na stanowisku Piwowara w Browarze Belgia w Kielcach i solidna dawka praktycznej wiedzy z warzenia piw dolnej jak i górnej fermentacji oraz kilkumiesięczny kurs sensoryczny. Później pasja nabrała przyspieszenia, piwo w domu zaczęłam warzyć w 2005 roku, po drodze zaliczając kilka sukcesów i dzieląc się z innymi swoją wiedzą – jestem redaktorem jedynego drukowanego czasopisma dla poświęconego piwowarstwu PIWOWAR, współtworzę wiki.piwo.org oraz prowadzę bloga- systematyzując wiedzę z zakresu piwowarstwa domowego.
Aby dzielić się nie tyko wiedzą, ale też stworzyć możliwość jej wykorzystania w praktyce postanowiliśmy otworzyć sklep z surowcami i sprzętem dla piwowarów domowych. Znajdziecie tu słody, chmiele, drożdże, dodatki i sprzęt na co dzień wykorzystywane w naszym uCiesznym Browarku. Wprowadziliśmy także bogatą ofertę zestawów surowców m.in. zestawy oparte na moich medalowych recepturach. Na blogu znajdziecie opisy stylów piwnych, receptury oraz porady piwowarskie. Prowadzimy także szkolenia sensoryczne, warsztaty piwowarskie oraz eventy dla firm połączone z degustacją.
Zapraszam do skorzystania z naszej oferty
Dorota Chrapek