PolskiAngielski
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Kawa » Kawa Papua Nowa Gwinea TOMMY CAFE 250g

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

 
fm706
Kawa Papua Nowa Gwinea TOMMY CAFE 250g

Kawa Papua Nowa Gwinea TOMMY CAFE 250g

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 7 dni

Koszt wysyłki: od 14,95 zł

Stan magazynowy:

Stan produktu: Nowy

Cena: 29,83 zł

Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni

Ilość:
-+
szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Kawa Papua Nowa Gwinea

 

Kraj pochodzenia: Papua Nowa Gwinea
Region: Sigiri
Gatunek: Arabika, Typica
Zbiory: kwiecień - wrzesień
Metoda pozyskiwania: na mokro 
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.

Profil palenia: średni
Smak: słodkawy, z wyczuwalnymi owocowymi i korzennymi nutami
Aromat: karmel, cytrusy, korzenny, pikantny, kwiatowy, owoce tropikalne
Body: umiarkowane
Kwasowość: średnia

 

Kawę Papua Nowa Gwinea z powodzeniem możecie wykorzystać jako dodatek do wielu stylów piwnych. Wyraźnie słodkawy smak z nutami korzennymi oraz aromat karmelu, przypraw, kwiatów, cytrusów i owoców tropikalnych sprawia, że kawa ta będzie dobrze współgrała piwami o belgijskim rodowodzie (BGSA, BDSA, Dubbel), ciemnymi piwami w stylu porter i stout, może też okazać się dobrym dodatkiem do wszelkiej maści IPA i APA. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. 

Możecie ją dodawać do piwa na wiele sposobów, najlepiej już po zimnej stronie procesu, czyli podczas cichej fermentacji lub nawet podczas rozlewu. Możecie dodać ją w formie espresso, cold brew lub też w postaci całych ziaren na dwa dni przed planowanym rozlewem. Warto poeksperymentować!



Teraz kilka słów od Tommy Cafe, czyli o tradycyjnym wykorzystaniu kawy :

 

Kawa z Papui-Nowej Gwinei w większości produkowana jest przez małe wioski oraz farmy. Typowy ogród kawowy składa się od 20 do 600 krzewów i drzew. Plantatorzy nie używają pestycydów, a jako nawóz stosują ścięte gałęzie i liście kawowca. Większe plantacje grupują mniejszych producentów, co zapewnia pracę lokalnej ludności.


Plantacja Sigiri położona w dolinie Wahgi w Western Highlands, powstała w latach 50. ubiegłego stulenia. Od ponad 20 lat, ziarna pochodzące z tej plantacji znajdują się w światowej czołówce kaw gourmet.

Kluczem do sukcesu jest wysoka standaryzacja procesu nasadzeń, uprawy i późniejszej obróbki. Owoce kawowca są zbierane ręcznie oraz sprawdzane pod względem jednolitości, co gwarantuje odpowiedni balans cukrów i innych związków występujących w owocu oraz ziarnie. Następnie wybrane owoce są rozłupywane i myte tego samego dnia.

Sekret smaku arabiki z plantacji Sigiri, kryje się w procesie mycia zielonych ziaren, polegającym na pozostawieniu ich w kąpieli wodnej na 24 godziny. Następnie ziarna są suszone na słońcu i kolejny raz poddawane selekcji oraz ręcznemu sortowaniu, by ostatecznie trafić do jutowych worków.

 

Papua Nowa Gwinea świetnie sprawdzi się w ekspresie automatycznym, ekspresie przelewowym, kawiarce, aeropressie i french pressie.

Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.

 

Składniki:

100% kawa Arabica ziarnista

Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.

Pamiętaj, aby otwartą kawę przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.

 

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Realizacja i wykonanie Obsługa informatyczna firm, strony www, sklepy internetowe, hosting, serwery, domeny