Drożdże Lallemand LalBrew Farmhouse to niediastatyczna hybryda wyselekcjonowana do fermentacji piw w stylach saison oraz farmhouse. Szczep ten powstał w kanadyjskim laboratorium Renaissance Yeast, które wykorzystuje najbardziej zaawansowane techniki pozyskiwania i namnażania drożdży. Dzięki wykorzystaniu klasycznych metod (nieopartych na modyfikacjach genetycznych) uzyskano szczep drożdży nieposiadający genu STA1 (który w drożdżach saisonowych odpowiada za aktywność diastatyczną), przy jednoczesnym metabolizmie cukrów pozwalającym na uzyskanie typowego, wytrawnego saisona. Fermentując piwo drożdżami Lallamad Farmhouse możemy uniknąć doferrmentowania piwa w butelce i jego przegazowania, co zdarza się często w przypadku użycia klasycznych drożdży saisonowych.
Dodatkowo drożdże te nie produkują dużych ilości siarki, która mogłaby przykrywać nuty charakterystyczne dla piw w stylach farmhouse oraz saison.
Drożdże polecane do fermentacji piw w stylu saison i farmhouse ale, produkują aromaty przyprawowe i owocowe.
Zalecana temperatura fermentacji: 22-30C
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: 78-84%
Tolerancja na alkohol do 13%
Profil sensoryczny: goździki, pieprz, owoce tropikalne
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.