WLP500 Monastery Ale to szczep pochodzący z belgijskiego klasztoru. Ze względu na wysoką tolerancję na alkohol szczep ten jest idealny do belgijskich quadów, tripli i dubbeli. Wytwarza charakterystyczne nuty śliwki i wiśni z nutą gumy balonowej. Niższe temperatury fermentacji (18-19°C) skutkują mniej owocowymi i bardziej naturalnymi piwami.
Polecany do piw w stylu:
- Belgian Dark Strong Ale
- Belgian Dubbel
- Belgian Pale Ale
- Belgian Tripel
- Biere de Garde
- Cider
Odfermentowanie: 75-80%
Flokulacja: niska do średniej
Temperatura fermentacji: 18-22°C
Tolerancja na alkohol: średnia do wysokiej (10-15%)
Zawartość: 70 ml
Data minimalnej trwałości: 01.09.2025
Temperatura przechowywania 1-4°C. Nie zamrażać!
Zalecane użycie
To proste! Zhomogenizuj i zdezynfekuj saszetkę, a następnie przekręć nakrętkę i zadaj!
White Labs PurePitch™ Next Generation
Saszetka PurePitch™ Next Generation jest innowacyjnym produktem. Opakowanie składa się z dwuwarstwowej folii, która selektywnie przepuszcza gazy. Technologia ta pozwoliła znacznie zwiększyć żywotność i trwałość drożdży.
Każda saszetka zawiera 7,5milona komórek drożdżowych na ml.
Użyj jednej saszetki do zaszczepienia 19 l brzeczki.
Jeśli fermentujesz w niskiej temperaturze (≤16°C) lub jeśli fermentujesz brzeczkę o wysokim ekstrakcie (≥ 18°P), użyj 2 saszetek na 19 l.
W przypadku, fermentacji mocnych lagerów użyj 3 saszetek na 19 l.
Do dokładnych wyliczeń ilości potrzebnych drożdży możesz użyć kalkulatora
https://yeastman.com/calculator
Jeśli chcesz mieć pewność, że nawet podczas upałów drożdże zachowają właściwą temperaturę podczas całego czasu transportu, zalecamy dokupienie
wkładu chłodzącego, znajdziesz, go w zakładce "akcesoria".
Nie dajemy gwarancji, na prawidłową pracę drożdży! Prosimy o rozważne zakupy i zaznajomienie się z instrukcjami dotyczącymi ich użycia. Nie przyjmujemy reklamacji dotyczących powolnego startu drożdży, nie podjęcia pracy przez drożdże lub nieprawidłowych cech organoleptycznych piwa fermentowanego drożdżami White Labs.