SafBrew™ BR-8 to pierwsze drożdże Brettanomyces bruxellensis dostępne dla piwowarów domowych w formacie suchej.
SafBrew™ BR-8 oferuje wszystkie korzyści smakowe "dzikich" drożdży Brett, ale z większą kontrolą i niezawodnością, eliminując ryzyko nadmiernego nagazowania i pojawienia się gushingu (nadmiernego wypieniania) po butelkowaniu.
Drożdże te są przeznaczone do wtórnej fermentacji w butelkach lub beczkach.
SafBrew™ BR-8 produkują związki fenolowe, które tworzą charakterystyczny finisz, który ewoluuje w czasie dojrzewania piwa. Pojawiają się nuty nazywane funky (stajnia, koń, skóra...) które są równoważone przez orzeźwiające, owocowe akcenty.
Dozowanie:
- refermentacja - 0,5 - 1g/10L
Optymalna temperatura fermentacji 15°C - 25°C.
Instrukcja stosowania:
Rehydratacja: SafBrew™ BR-8 nie powinny być rehydratowane bezpośrednio w piwie.
Drożdże rozsyp na powierzchni sterylnej wody o temperaturze 25°C - 29°C w ilości minimum 10-krotności ich wagi. Pozostaw na 15 do 30 minut. Następnie delikatnie mieszaj do uzyskania kremu drożdżowego.
Zastosowanie: Dodaj 5 do 10 gramów cukru na litr piwa, aby uzyskać dodatkowe nasycenie 2,5 do 5,0 g/L CO2. Zrehydratyzowane drożdże dodaj wraz z cukrem do piwa w temperaturze fermentacji .
Nasycenie zostanie osiągnięte w ciągu 1 do 3 miesięcy dojrzewania lub dłużej w niskich temperaturach (poniżej 15C)
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.