PolskiAngielski
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Drożdże » Drożdże suche » Drożdże Norsk Kveik K.22 Stalljen 5g
zestawy 10 - 20
Drożdże Norsk Kveik K.22 Stalljen 5g
Nasz hit

Drożdże Norsk Kveik K.22 Stalljen 5g

Dostępność: Zapytaj o dostępność

Czas wysyłki: 7 dni

Koszt wysyłki: od 13,95 zł

Stan magazynowy:

Stan produktu: Nowy

Cena: 45,00 zł

Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni

Chwilowo niedostępny

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
Kveik to norweskie drożdże, które tradycyjnie były używane w piwowarstwie farmerskim i przekazywane z ojca na syna przez wiele pokoleń. Znane są z niezwykle szybkiej fermentacji i tworzenia unikalnych smaków i aromatów.
Te drożdże są produkowane w Norwegii i są prawdziwym Norsk Kveik.


Stalljen kveik pochodzi od Stiga Seljeseta z Hornindal w Norwegii. Hornindal znajduje się na północ od lodowca Jostedal. W przeszłości głównym przemysłem w Hornindal było rolnictwo i kucie kos. Farma Seljeset była tradycyjną samowystarczalną farmą hodującą zwierzęta. Nazwa Stalljen oznacza stajnię i pochodzi od starej stajni, w której obecnie znajduje się prywatny pub i browar.

W smaku i aromacie wyczuwalne są nuty jabłek i dojrzałych owoców oraz goździków i anyżu. Intensywność jest średnia do wysokiej przy
wysokich temperaturach fermentacji, a w niższych temperaturach będzie mniej intensywny i otrzymasz przyjemne i rześkie piwo podobne do lagera.


FERMENTACJA
Stalljen dobrze fermentuje w temperaturze od 8°C do 38°C. Im wyższa temperatura, tym szybsza fermentacja. W najwyższej temperaturze można spodziewać się zakończenia fermentacji piwa w ciągu 48 godzin. Zalecamy piwowarom dodanie pożywki dla drożdży, aby zapewnić zdrową fermentację.

DAWKOWANIE
20 g/hl, czyli saszetka 5g wystarczy na przefermentowanie 25l brzeczki.
Dodać bezpośrednio do brzeczki, rozsypując drożdże na całej powierzchni. Upewnij się, że brzeczka ma temperaturę powyżej
20°C. W przypadku fermentacji w temperaturze poniżej 20°C lub fermentacji bardzo mocnych piwa dawkę drożdży należy zwiększyć do 40 g/hl.

PRZECHOWYWANIE
Zamknięte opakowanie należy przechowywać w temperaturze poniżej 6°C. Produkt może być transportowany i przechowywany w
temperaturze pokojowej przez okres do 1 miesiąca. Otwarte saszetki muszą być ponownie szczelnie zamknięte, przechowywane w suchych warunkach poniżej 6°C i zużyte w ciągu 3 dni. Nie należy używać uszkodzonych saszetek.

Zakres temperatury fermentacji: 8°C - 38°C
Tolerancja alkoholu: do 12%
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu