Polaris, to nowa, niemiecka odmiana chmielu o niesamowicie wysokiej zawartości alfakwasów (19-23%) i intensywnym aromacie.
Polaris to interesujące połączenie
nut owocowych, cytrusowych i pikantnych, które przebija zarówno Cascade, jak i Hallertau Mittelfruh pod względem wszystkich trzech cech.
Aromat tego chmielu jest opisywany jest jako cytrusowy, anansowy, kwiatowy, mentolowy, miętowy, często pojawiają się deskryptory takie jak: lodowe cukierki, miętówki, wino lodowe
Goryczka może być intensywna, ale zwykle pozostaje czysta.
Polaris ma bardzo duży potencjał do biotransformacji i wysoką zawartość żywic chmielowych. Można go stosować na wielu etapach:
- chmieląc zacier - wzrasta potencjał chmielowy, a duża zawartość alfa kwasów chroni piwo przed utlenianiem wiążąc miedź
- na początku gotowania - jeśli chcemy uzyskać wyraźną, czystą goryczką, nie wprowadzając do brzeczki zbyt dużo garbników
- na koniec zacierania lub na whirpool jeśli chcemy zaakcentować aromaty miętowe, sosnowe, przyprawowe i owocowe
- podczas burzliwej fazy fermentacji, aby drożdże mogły przeprowadzić biotransformację i uwolnić z tego chmielu aromaty owoców tropikalnych, cytrusów
- na zimno - aby nadać piwu mocne aromaty mentolowe, kwiatowe, owocowe.
Chmiel pakowany próżniowo! Jest to najlepszy sposób pakowania chmielu, opakowanie jest nie tylko hermetyczne, ale pozbawione powietrza, co pozwala na długi czas zachować świeżość produktu. Dodatkową zaletą jest znaczne zmniejszenie objętości chmielu, co ułatwia jego przechowywanie. Chmiel w naszym magazynie jest przechowywany w temperaturze nie wyższej niż 5°C, gwarantujemy więc, że zawsze dostaniecie produkt wysokiej jakości.
Waga |
100 g |
Alfakwasy |
19,8% |
Zbiór |
2023 |
Rodzaj |
Granulat T90 |