Bardzo dobrze flokujący szczep, czyli drożdże po skończonej fermentacji tworzą bardzo zbity osad na dnie fermentora przez co piwa fermentowane z użyciem tego szczepu wychodzą idealnie klarowne.
Szczep ten wnosi do piwa sporo owocowych akcentów, tym więcej im wyższa jest temperatura fermentacji.
Stopień odfermentowania jest dość niski dzięki czemu finisz jest raczej słodki.
Zakres temperatur: 18-22° C
Tolerancja alkoholu: 9% ABV
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: 67%-71%
Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw:
- English Barleywine
- English IPA
- Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)
- Fruit Beer
- Mild
- Old Ale
- British Strong Ale
- Brown Ale
- Special/Best/Premium Bitter
- Spice, Herb, or Vegetable Beer
- Standard/Ordinary Bitter
- Wood-Aged Beer
Data minimalnej trwałości: 26.03.2021
Zawartość netto: 125ml
Drożdże zachowują swoją najwyższą formę w przeciągu 6 miesięcy od daty produkcji, jeśli są przechowywana w temperaturze 1-4°C. Starsze drożdże lub wystawione na działanie wyższej lub niższej temperatury mogą potrzebować więcej czasu na podjęcie pracy.
Temperatura przechowywania 1-4°C. Nie zamrażać!
Drożdże Wyeast Activator są przeznaczone do bezpośredniego zaszczepienia 20l brzeczki o standardowej gęstości. Activator zawiera żywe drożdże oraz pożywkę zamkniętą w kapsułce umieszczonej wewnątrz saszetki. Rozbicie kapsułki z drożdżami powoduje aktywację drożdży, zaczynają one wydzielać dwutlenek węgla, co skutkuje pęcznieniem saszetki. Aktywacja nie jest konieczna, ale daje nam podgląd na kondycję i żywotność drożdży.
Activator zawiera nie mniej niż 100 mld komórek drożdżowych i jest przewidziany na bezpośrednie zaszczepienie 20l brzeczki o ekstrakcie do 14,7Blg.
W przypadku piw dolnej fermentacji jak i brzeczek o wysokim ekstrakcie początkowym zalecamy zrobienie startera.
Instrukcja aktywacji drożdży:
- Rozbicie kapsułki z pożywką znajdującą się wewnątrz saszetki z drożdżami. Umieść saszetkę z drożdżami płasko na stole, zlokalizuj mała kapsułkę wewnątrz saszetki. Rozbij kapsułkę mocno naciskając dłonią. Po rozbiciu kapsułki mocno potrząśnij saszetką, aby pożywka wymieszała się z drożdżami.
- Pęcznienie saszetki. Umieść aktywowaną saszetkę w miejscu o temperaturze 21-24°C. Pozwól aby saszetka napęczniała. W przypadku drożdży świeżych zabiera to około 3godzin, im starsze drożdże tym ten czas może się wydłużać.
- Zaszczepianie brzeczki. Jeśli saszetka napęczniała to znaczy, że drożdże są gotowe do zaszczepienia brzeczki. Zdezynfekuj powierzchnię saszetki, nóż i dłonie za pomocą np. spirytusu. Potrząśnij saszetką jeszcze raz. Otwórz saszetkę i wlej jej zawartość do schłodzonej, napowietrzonej brzeczki.
* * *
Mimo tego, że producent podaje, że saszetka Activatora jest przeznaczona do bezpośredniego zaszczepienia 20 l piwa górnej fermentacji do gestości 14,7Blg, my jednak zachęcamy i zalecamy zrobienie startera
Nie dajemy gwarancji, na prawidłową pracę drożdży! Prosimy o rozważne zakupy i zaznajomienie się z instrukcjami dotyczącymi ich użycia. Nie przyjmujemy reklamacji dotyczących powolnego startu drożdży, nie podjęcia pracy przez drożdże lub nieprawidłowych cech organoleptycznych piwa fermentowanego drożdżami Wyeast.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.