Kveiki Hothead znane też jako Stranda (#3) mają wysoką zdolność flokulacji, dzięki czemu piwa fermentowane tym szczepem są mocno klarowne. Kveiki te mają zadziwiająco szeroki zakres temperatur, a co ciekawe intensywność aromatu nie zmienia się znacząco wraz ze zmiana temperatury fermentacji. Profil fermentacyjny jest wystarczająco czysty zarówno dla stylów amerykańskich jak i angielskich, ma unikalny aromat miodu, mango i owoców tropikalnych. Stanowi uzupełnienie dla nowoczesnych, owocowych chmieli we wszelkiej maści IPA i APA. Kontrola temperatury jest w przypadku tego szczepu zbędna. Szczep ten nie produkuje fenoli ani fuzli nawet w wysokich temperaturach.
Zakres temperatury fermentacji: 20°C - 35°C
Tolerancja alkoholu: do 11%
Flokulacja: średniowysoka
Odfermentowanie: 75-82%
Minimalna data przydatności: 09.06.2023
Kveiki są tak proste w obsłudze, że polecamy je nawet początkującym piwowarom. Zalecana wysoka temperatura fermentacji sprawia, że nie ma konieczności jej dokładnego kontrolowania i spokojnie fermentor może stać w temperaturze pokojowej.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.