Omega Yeast OYL-033 Jovaru Lithuanian Farmhouse - to szczep drożdży ALDONA UDRIENĖ®, który pochodzi ze słynnego litewskiego browaru JOVARU® działającego od połowy XIX wieku.
Chociaż technicznie Jovaru nie są kveikami, zostały odkryte przez Larsa Mariusa Garshola na Litwie i zaklasyfikowane jako drożdże "farmhouse".
Jovaru wytwarza cytrusowe i pieprzne nuty wraz z odrobiną gumy balonowej. Piwa fermentowane z użyciem Jovaru mają kremowe, miękkie odczucie w ustach. Drożdże te nadają się do fermentacji piw w stylu saison, witbier oraz oczywiście typowych litewskich farmhouse.
Drożdże te uzyskały pozytywny wynik testu na obecność genu STA-1, co oznacza, że są w stanie metabolizować cukry złożone, a tym samym odfermentować więcej niż oczekiwano.
Zakres temperatury fermentacji: 21°C - 35°C
Tolerancja alkoholu: do 10%
Flokulacja: średnioniska
Odfermentowanie: 80-85%
Minimalna data przydatności: 15.10.2023
Kveiki są tak proste w obsłudze, że polecamy je nawet początkującym piwowarom. Zalecana wysoka temperatura fermentacji sprawia, że nie ma konieczności jej dokładnego kontrolowania i spokojnie fermentor może stać w temperaturze pokojowej.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.