PolskiAngielski
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Dodatki różne » Isinglass Karuk - środek do klarowania piwa
koncentrty winne
Isinglass Karuk - środek do klarowania piwa

Isinglass Karuk - środek do klarowania piwa

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 7 dni

Koszt wysyłki: od 12,95 zł

Numer katalogowy: 1684

Stan magazynowy:

Stan produktu: Nowy

Cena: 5,50 zł

Historia ceny

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
Insiglass, czyli karuk lub inaczej klej rybi, to forma kolagenu który jest pozyskiwany z pęcherzy pławnych ryb. Dodany do młodego piwa łączy się z cząsteczkami białek, tłuszczu oraz komórkami drożdży i wytrąca się w postaci galaretowatego osadu opadającego na dno fermentora. Dzięki temu po zlaniu znad osadu możemy uzyskać klarowne piwo. Co ważne karuk pozytywnie wpływa na trwałość piany.  
Karuk był stosowany m.in. do klarowania legendarnego piwa grodziskiego. Możemy go z powodzeniem zastosować do klarowania pilsów i innych lagerów oraz wszelkich ejli, gdzie zależy nam na klarowności piwa.

Jedna saszetka wystarcza na wyklarowanie 20-25l piwa. 
 
Instrukcja użycia:
Na 3 dni przed planowanym butelkowaniem piwa, środek należy przesypać do zdezynfekowanego słoika i zalać niewielką ilością (około 50-100ml) przegotowanej i wystudzonej wody. Słoik dokładnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (minimum 7-10 godzin, maksymalnie do 24 godzin). Po wyjęciu z lodówki delikatnie mieszamy i dodajemy do piwa lekko mieszając. 
Czas klarowania 2-3 dni. Im niższa temperatura piwa - tym proces klarowania zachodzi szybciej. 
 

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Klienci zakupili także
Pozostałe produkty z kategorii
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu