Thomas Coopers wraz z żoną Anną i dwójką dzieci wypłynęli 28 maja 1852 roku z Plymouth w Anglii na pokładzie SS Omega w podróż do Australii. Niebezpieczna podróż trwała 86 dni i wydawała się wiecznością. 28 sierpnia Państwo Coopers dotarli do słonecznych wybrzeży Adelaide.
86 Days Pilsner jest hołdem złożonym podróży jaką Thomas Coopers odbył, aby rozpocząć nowe życie w Australii.
Jest to jasne, orzeźwiające piwo o subtelnym słodowym smaku, delikatnej goryczce oraz chmielowym, lekko ziołowym aromacie i białej trwałej pianie.
Co wchodzi w skład zestawu piwowarskiego:
- Nachmielony ekstrakt słodowy COOPERS
- Drożdże piwowarskie
Aby uzyskać zamierzoną ilość piwa, oraz odpowiednią goryczkę należy użyć dodatkowy surowiec fermentujący:
W zależności od możliwości polecamy (wybierz tylko jedną z opcji):
- 1 kg cukru lub glukozy (nie polecamy)
- 1,1 kg zamiennika cukru do brew kitów.
- 1.7 kg niechmielonego płynnego ekstraktu słodowego.
Co będziemy jeszcze potrzebowali
Zalecany dodatkowy sprzęt
Przebieg warzenia
1. Puszkę z ekstraktem, przed otwarciem, zanurzamy na kilka minut w ciepłej (nawet gorącej) wodzie – będzie nam prościej wylać zawartość.
2. Po kilku minutach otwieramy ją i przelewamy zawartość do zdezynfekowanego fermentora.
3. Dodajemy cukier/glukozę/ekstrakt słodowy dla uzyskania odpowiedniej zawartości cukrów fermentujących.
4. Uzupełniamy chłodną wodą do pojemności 22l. Upewniamy się, że temperatura znajduje się w przedziale 18-22°C. Napowietrzamy.
5. Drożdże z saszetki rozsypujemy na powierzchni brzeczki (nie mieszamy!)
Fermentacja
Fermentor zamykamy pokrywą z rurka fermentacyjną do której nalewamy wodę .
Po około 5-7 dniach w temperaturze 18-22 stopni fermentacja powinna ustać. Piwo powinno odfermentować do poziomu około 2-3 stopni Ballinga. Jeżeli nie posiadamy cukromierza, koniec fermentacji poznamy po braku piany na powierzchni lub ustaniu wydobywania się dwutlenku węgla z rurki fermentacyjnej. Jeśli fermentacja ustała poczekajmy jeszcze około 5 dniu i po tym czasie możemy piwo butelkować. Nie wolno butelkować piwa przed ustaniem fermentacji, grozi to przegazowaniem piwa, a w najgorszym wypadku pękaniem butelek.
Refermentacja i leżakowanie
Aby piwo było prawidłowo nagazowane należy dodać około 3-4g cukru lub glukozy na butelkę 0,5l. Możemy też użyć dropsów fermentacyjnych (1 drops na butelkę 0,5l). Zalecamy 3-4 tygodnie leżakowania.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.